Combinatie van Turnaround en Toezicht

Mensen vragen mij waarom ik mij richt op Turnaround en Toezicht. Dat zijn toch compleet verschillende werelden? Inderdaad blijkt de wereld van Commissarissen en Toezichthouders ver, te ver, af te staan van de praktijk van turn-around. Ook de consultants en interimmers uit de wereld van Turnaround zien in de commissarissen veelal als “slechts”een stakeholder of opdrachtgever. Bij alle moeilijke bedrijfsituaties blijkt steeds weer dat de oorzaak van het probleem bijna altijd ver voor de crisis-situatie ligt. De commissarissen of Toezichthouders hebben bepaalde signalen in het verleden niet opgepikt of hebben met hun beslissingen uit het verleden zelf een kiem gelegd voor de crisis van vandaag.

Ik school me, om als toezichthouder bewust te zijn voor, soms schijnbaar onbelangrijke, signalen die kunnen uitgroeien tot grote problemen van de toekomst. In samenhang met de Raad probeer ik de beslissingen steeds te toetsen aan de kennis van de turnaround manager.

Binnen het turnaround vak heb ik door mijn ontwikkeling op gebied van toezicht veel meer respect en begrip gekregen voor de toezichthouder in crisis situaties. De commissarissen hebben vaak handenvol belangen af te wegen en lopen soms ook grote persoonlijke bestuurlijke risico’s.

Zo komt het dat de combinatie van Toezicht en Turnaround mij aanzienlijk slagvaardiger en scherper heeft gemaakt.