Cash Flow management onder druk

Indien een bedrijf plotseling te maken krijgt met tekorten in cash blijkt vaak dat de bestaande cash processen te wensen over laten. De spanning neemt toe, de investeerders, banken, aandeelhouders willen plotseling frequent gedetailleerde overzichten. Ook interne partijen zoals directie, consultants en leden van de Raad van bestuur kunnen hoge druk uitoefenen. Alle partijen hebben hun eigen ervaringen en verwachtingenen soms ook verschillende redenen voor het stellen van vragen. Bestuurlijk handelen wordt plotseling “talk of the town”. Het interne team van CFO, controllers en of treasurer kunnen met hun vaak eigen excel sheets en achterliggende bronnen onmogelijk voldoen aan de house aan vragen. Deze groep is meestal niet voorbereid op de vele communicatieve acties en een inzichtelijke visualisatie van de problemen. Het gevaar bestaat dat finance zich gaat richten op het tevreden stellen van de diverse vragen-stellers in plaats van een degelijke benadering van het cash management. Ook komt het regelmatig voor dat plotseling ingevlogen consultants het bestaande cash-systeem “verbeteren” waardoor werkwijzen veranderen. Doordat cash besluiten leiden tot verschuivingen van betalingen en ontvangsten wordt het ingewikkelder de cash stroom precies te kennen en te sturen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de CFO op een ongelukkig moment moet toegeven dat er een rekenfout is gemaakt met verstrekkende gevolgen. Dus bij plotselinge cash druk nemen de externe eisen aanzienlijk toe terwijl de interne control compliceert.

Even opletten bij deze fases; je staat zo onder water

Wil je meer achtergrond en aanpak stuur dat even een berichtje